ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا نامحبوب‌ترین رهبر حزب محافظه کار استعفا داد؟ | جانشین لیزتراس کیست؟ | دولت‌های انگلیس از دهه 80 تاکنون را بشناسید انگلیس

چرا نامحبوب‌ترین رهبر حزب محافظه کار استعفا داد؟ | جانشین لیزتراس کیست؟ | دولت‌های انگلیس از دهه 80 تاکنون را بشناسید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش همشهری آنلاین، لیز تراس، نخست‌وزیر انگلیس که تنها 6 هفته از عمر دولتش می‌گذشت، به‌عنوان نامحبوب‌ترین رهبر حزب محافظه‌کار در تاریخ انگلیس از سمت خود استعفا کرد.
او با این استعفا رکورد کوتاه‌ترین دوره نخست‌وزیری انگلیس را نیز به‌نام خود ثبت کرد. تراس که یک‌روز پیش از کناره‌گیری در برابر نمایندگان مجلس با قاطعیت گفته بود عقب‌نشینی نخواهد کرد و به مبارزه ادامه خواهد داد، پنجشنبه، در روز بارانی لندن مقابل خبرنگاران ایستاد و خبر از کناره‌گیری خود از قدرت داد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
او هنگام اعلام کناره‌گیری خود به دوران دشوار اقتصادی و بی‌ثباتی سیاسی در قاره اروپا اشاره کرد و گفت که تحت شرایط کنونی دیگر نمی‌تواند به وعده‌هایش عمل کند و رشد اقتصادی انگلیس را به پیش ببرد.
تراس در شرایطی استعفا کرده که حزب حاکم محافظه‌کار با بحران اختلافات داخلی و انگلیس با تهدید جدی رکود اقتصادی روبه‌رو است. بنا بر گزارش‌ها، نرخ تورم در انگلیس به 10.1 درصد رسیده که در 40 سال گذشته بی‌سابقه بوده است. نهادهای مدنی و خیریه هشدار می‌دهند که جمعیت فقیر و محتاج تحت‌تأثیر گرانی سوخت و مواد غذایی، افزایش یافته است. به گزارش بی‌بی‌سی، نهادهای مالی دولتی اعلام کرده‌اند که حدود 8 میلیون نفر از انگلیسی‌ها اکنون برای پرداخت هزینه‌های قبوض برق و گاز خود دچار مشکل هستند. علاوه بر مشکلات داخلی، دولت تراس با چالش‌های مهمی در عرصه سیاست خارجی ازجمله جنگ اوکراین و کشمکش با اتحادیه اروپا بر سر نحوه اجرای توافق خروج از اتحادیه، موسوم به «برگزیت» روبه‌رو بود.
لیز تراس که با وعده ایجاد تغییرات اساسی و تقویت بنیه اقتصادی انگلیس به قدرت رسید، قصد داشت با کاهش نرخ مالیات‌ و افزایش رشد اقتصادی دوران خوش پسابرگزیت را رقم بزند اما زمانی که کواسی کوارتنگ، وزیر دارایی‌اش برنامه اقتصادی دولت جدید را ارائه کرد همه‌چیز وارونه شد. کوارتنگ در چارچوب این برنامه از کاهش مالیات‌ها به‌میزان 45میلیارد پوند و همچنین پرداخت یارانه برای انرژی با هدف کمک به خانوارها خبر داد؛ اقدامی که باعث شد هزینه‌های استقراض دولت افزایش یابد.
طرح اقتصادی دولت، به‌ویژه موضوع کاهش بی‌سابقه مالیات، بازارها را به وحشت انداخت و ارزش پوند به‌شدت سقوط کرد. با تشدید بحران، کوارتنگ از مقامش برکنار شد و لیز تراس سعی کرد با عقب‌نشینی از طرح کاهش مالیات بر درآمد ثروتمندان و انتصاب جرمی هانت، رقیب سیاسی پیشین خود به‌جای کوارتنگ، بازارها را آرام کند. هانت نیز تقریبا همه سیاست‌های کوارتنگ را لغو یا معکوس کرد تا از تبعات منفی آنها بکاهد اما این برگشت به عقب نتوانست به اقتصاد آشفته انگلیس و تغییر فضای منفی علیه تراس کمک کند.
این روزها انگلیس شاهد بزرگ‌ترین بحران اقتصادی خود از زمان اجرای برگزیت است و همین محبوبیت سیاسی تراس را به‌طور بی‌سابقه‌ای کاهش داد. نمایندگان حزب محافظه‌کار نیز با شورش علیه رهبر حزب از او خواستند تا هرچه سریع‌تر از مقام خود استعفا کند؛ فشاری که سرانجام لیز تراس در برابر آن تسلیم شد.
در انگلیس چه خبر است؟ تراس چهارمین نخست‌وزیری است که از زمان همه‌پرسی برگزیت در سال 2016، از سمت خود استعفا می‌کند. به‌عبارت دیگر، جانشین او که طی روزهای آینده مشخص خواهد شد، پنجمین نخست‌وزیر انگلیس طی 6 سالی است که از خروج این کشور از اتحادیه اروپا می‌گذرد.
برخی تحلیلگران آشفتگی این روزهای لندن را به دوقطبی شدن فضای سیاسی، ترویج پوپولیسم، نظام سیاسی معیوب، رهبری ضعیف و ترجیح منافع حزبی بر منافع کشور نسبت می‌دهند. اما همه‌چیز به اشتباه محاسباتی دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت انگلیس، در سال 2016 بازمی‌گردد؛ زمانی که همه‌پرسی برگزیت را برای خروج از اتحادیه اروپا برگزار کرد. کامرون در آن زمان امیدوار بود که با رأی منفی مردم به برگزیت، جنگ داخلی حزب محافظه‌کار بر سر رابطه لندن و بروکسل هم به پایان برسد و این حزب در قدرت بماند. اما این خطای محاسباتی ابعاد تاریخی پیدا کرد. مردم انگلیس، گرچه با اختلاف اندک، به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رأی دادند.
نتیجه همه‌پرسی نه‌تنها شکاف‌های سیاسی داخلی انگلیس را عیان کرد، بلکه سیاست‌های خارجی، اقتصادی و تجاری این کشور را نیز دستخوش تغییر کرد. اغلب ناظران سیاسی و اقتصادی پیش‌بینی کردند که خروج از اتحادیه اروپا مردم این جزیره را فقیرتر و به‌لحاظ سیاسی منزوی خواهد کرد. با رأی آوردن برگزیت، کامرون هم از قدرت کناره‌گیری کرد و نخست‌وزیری به ترزا می‌رسید. چندی بعد اما مشخص شد که ترزا می‌هم برای گسست چند دهه رابطه اقتصادی و حقوقی لندن - بروکسل، هیچ برنامه عملگرایانه و واقعی ندارد. همین باعث شد هرج و مرج سیاسی انگلیس را فرا بگیرد. خانم می‌نیز بار دیگر با مرتکب شدن یک اشتباه محاسباتی در سال 2017 خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد. تصور او این بود که حزب حاکم محافظه‌کار کرسی‌های بیشتری را در مجلس به‌دست خواهد آورد و همین به پیشبرد برنامه‌های اقتصادی دولت در شرایط سخت برگزیت کمک خواهد کرد. انتخابات اما به از دست رفتن اکثریت حزب محافظه‌کار در مجلس عوام منجر شد.
ترزا می‌بارها تلاش کرد که توافق برگزیت با اتحادیه اروپا را از کانال مجلس پیش ببرد اما هر بار با کارشکنی جناح ضداروپایی حزب خود که جدایی بی‌کم و کاست از اتحادیه اروپا را دنبال می‌کرد، روبه‌رو شد. درنهایت بحران برگزیت دولت ترزا می‌را نیز مانند سلف خود سرنگون کرد. پس از آن بود که حزب محافظه‌کار به سراغ بوریس جانسون رفت. او در انتخابات درون حزبی در سال 2019 با کسب اکثریت آرا، به‌عنوان رهبر حزب و نخست‌وزیر انتخاب شد. جانسون یک سال بعد روند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را کامل کرد. شواهد اولیه حاکی از آن بود که دولت او پایدار خواهد ماند اما با وقوع همه‌گیری کرونا، جانسون با وجود هشدارهای جامعه پزشکی این بیماری را کم‌اهمیت جلوه داد تا اینکه خود با مبتلا شدن به کووید-19 در بیمارستان بستری شد. در شرایطی که برای جلوگیری از گسترش بیماری قوانین فاصله‌گذاری اجتماعی اعلام شده بود، اعضای دولت جانسون ضیافت‌هایی را برگزار ‌کردند. با افشای خبر حضور جانسون حداقل در 2 ضیافت، او مجبور به عذرخواهی و پرداخت جریمه شد. اما عذرخواهی فایده‌ای نداشت و همین رسوایی به معنی پایان کار جانسون بود.
جانسون استعفا کرد و لیز تراس در سپتامبر سال‌جاری جایگزین او شد. تراس وعده روزهای خوب پسا برگزیت داد؛ وعده‌ای که هیچ‌گاه محقق نشد. وب‌سایت خبری -تحلیلی رادیو NPR به نقل از پاتریک دانلیوی استاد بازنشسته علوم سیاسی دانشکده اقتصاد لندن، نوشته است: «آنچه باعث وخیم‌تر شدن شرایط شده، نقص‌های جدی نظام سیاسی انگلیس و نحوه انتخاب رهبر حزب محافظه‌کار است. نخست‌وزیر بدون دخالت نمایندگان مجلس، وزرا را انتخاب می‌کند. انتخاب یک فردکم‌تجربه به‌عنوان وزیر دارایی اشتباه اساسی تراس بود. نحوه انتخاب رهبر حزب محافظه‌کار، که در جایگاه نخست‌وزیری قرار می‌گیرد هم دچار اشکال است. او نه توسط نمایندگان مجلس که توسط همه اعضای حزب انتخاب می‌شود؛ افرادی که اغلب سفیدپوست، مسن و محافظه‌کارتر از بقیه جمعیت انگلیس هستند.» 
جانشین احتمالی تراس کیست؟ با کناره‌گیری لیز تراس، اکنون پرسش کلیدی این است که نخست‌وزیر بعدی انگلیس چه‌کسی خواهد بود؟ ریشی سوناک، وزیر دارایی در دولت بوریس جانسون و رقیب اصلی لیز تراس در انتخابات اخیر حزب محافظه‌کار، بیشترین شانس را برای ورود به دفتر نخست‌وزیری دارد. او 42 ساله و هندی‌تبار است.
بوریس جانسون نیز ازجمله گزینه‌هایی است که نامش به‌عنوان جانشین تراس مطرح شده است. جانسون که روزگاری خبرنگار بوده، در سال 2008 پست شهرداری لندن را در دست گرفت و نامش به‌عنوان یک سیاستمدار در انگلیس مطرح شد. او که در سال 2019 با پیروزی قاطع توانست نخست‌وزیر شود با شورش اعضای حزب محافظه‌کار و استعفای جمعی وزیران کابینه مجبور به کناره‌گیری از قدرت شد. رویترز گزارش داده، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد طیف وسیعی از محافظه‌کاران اکنون ترجیح می‌دهند جانسون به قدرت باز گردد، اما از نظر آرا، فعلا سوناک شانس اول است.
علاوه بر سوناک و جانسون، پنی موردانت وزیر دفاع سابق، نیز شانس زیادی برای پیروزی در این رقابت دارد. از او به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین سیاستمداران در میان محافظه‌کاران نام می‌برند.

ایرانیان جهان

کد خبر 713930 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها انگلیس نخست وزیر محافظه‌کاری

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/332089/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بغض رئیس ترکید

ریاست یا رقابت در 1404؟

گزارشی از وضعیت بازار اجاره بهای مسکن؛ اجاره بها، رهای رها !

درخواست ابطال افزایش 35 درصدی حقوق کارگران به دیوان عدالت اداری

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

هشدار به اردن درباره مشارکت در یک «جشن مسموم»

فاجعه بزرگ بیخ گوش 1.5 میلیون آواره فلسطینی

خودداری آمریکا از اعزام نیرو به اوکراین سیگنالی برای مذاکره با روسیه است

مقام انگلیسی: حمله اسرائیل به رفح فاجعه بار خواهد بود

دومین روز عملیات نظامی در رفح؛ شمار شهدا به مرز 35 هزار نفر رسید

ادعای نماینده مجلس: درآمد 6 هزار میلیارد تومانی مافیای پسماند در تهران

هفت پله قرمز بورس؛ پیش‌بینی کارشناسان از بازار کم‌رونق در سال جاری

آخرین وضعیت سدهای کشور

مدیرکل بنیاد مازندران از ثبت بیش از پنج هزار تاریخ شفاهی والدین شهدا خبرداد

شهرستان‌های استان تهران 57شهید امدادگر تقدیم انقلاب کرده است

تجلیل از خانواده معلم شهید غریب در اسارت «صفدر محمدی» در کرمانشاه

انتقاد تند آیت‌الله جوادی آملی از مشکلات اقتصادی کشور: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود

شناسایی رسوب 25 همت در سپرده دستگاه‌ها با حساب واحد خزانه

ایران به طور قطع برنده جنگ اقتصادی است

پیش‌بینی رسانه آمریکایی درباره موج استعفاهای اعتراضی در دولت واشنگتن

پیشنهاد اسرائیل به آمریکا برای قطع بودجه سازمان ملل

تعویق زمان برگزاری دادگاه دونالد ترامپ

کشف یک گور جمعی دیگر در محوطه بیمارستان «الشفا» غزه

هلاکت 4 نظامی صهیونیست در نوار غزه

تایوان: ارتش ما آماده هرگونه اقدام نظامی چین است

کاهش 15 میلیون تومانی قیمت زعفران

تورم 12 استان به زیر 30 درصد رسید

مرثیه‌ای برای رنج شالیکاران گیلانی؛ برنجی که فروش نمی‌رود‌

احراز 50 پروند رزمندگان فاقد مدارک بالینی در استان البرز

همسر عمران خان از حصر خانگی به زندان منتقل می‌شود

محکومیت نتانیاهو از سوی شهردار لندن خبرساز شد

رشد 30 درصدی درآمدهای مالیاتی در فروردین 1403

تسهیلات جدید مالیاتی برای طلافروشان

تشکل‌ها بازوی توانایی برای بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند

عیادت جمعی از اعضای تشکل‌های شاهد و ایثارگر از ایثارگران بستری در بیمارستان ساسان

جلسه وبیناری برنامه عملیاتی معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟

فعالیت 30هزار خادم‌یار رضوی در 19حوزه تخصصی فرهنگی و اقتصادی

نوسازی مجموعه ورزشی فجر در منطقه ویژه اقتصادی بندر امام خمینی

ناوبری هوایی ایمن، کارآمد و اقتصادی پروازهای داخلی و خارجی

کردستان دارای ظرفیت‌های مهم و ارزشمند اقتصادی است

جذب 540 میلیون دلار سرمایه ارزی در استان هرمزگان

دستگاه قضایی به فعال شدن 78 بنگاه راکد اقتصادی در کرمان کمک کرد

بدون در نظر گرفتن شاخص‌هایی دقیق انتخاب نامزد اصلح غیرممکن است

لایروبی بندر بوشهر از مطالبات فعالان اقتصادی در بوشهر

انتقاد تند آیت‌الله جوادی آملی درباره مشکلات اقتصادی کشور: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود

خیزش دانشجویان برزیلی برای حمایت از غزه

روسیه: نیرو‌های فرانسوی در اوکراین هدف قرار خواهند گرفت

وزیر صهیونیست خواستار سرقت از بودجه تشکیلات خودگردان شد